Home What do we offer ? Contact Video

TRAININGS

21/11/2013 - Innoveren voor Gezondheid (volgens TNO)

Technologische en sociale vernieuwingen in preventie en zorg leveren een tegelijk hoopvol en schrikwekkend beeld van de toekomst. Technologisch en op vlak van (re)organisatie van de zorg is heel veel mogelijk, maar is het ook praktisch haalbaar en betaalbaar? Daarenboven is het niet evident om het huidige zorgmodel zomaar te veranderen. En toch lijkt gewoon verder doen op termijn niet houdbaar.

In de brochure “Innoveren voor Gezondheid” brengt het Nederlandse TNO een globale visie op de gezondheidszorg van de toekomst. Hoewel de origine en inspiratie van deze visie ‘van boven de Moerdijk’ is, is het holistische toekomstbeeld een zeer zinvolle basis om na te denken over een nieuw evenwicht tussen kosten en kwaliteit van de zorg en over de gezondheidsoutput.

The Big Picture
Innoveren is meer dan nieuwe geneesmiddelen en therapieën ontwikkelen. Het gaat over meer dan de klassieke spanning tussen “extra uitgaven” en “extra besparingen”. Het gaat veel verder dan vergelijkingen publiceren over de therapeutische resultaten van ziekenhuizen of zorgverstrekkers. Het is meer dan de recente focus op ‘risk management’.

Neem mee de TNO-helikopter, om een overzicht te krijgen van waar het de volgende tien jaar echt over zal gaan.  Om te beginnen krijg je een globaal beeld van de resem uitdagingen, technologische mogelijkheden en “hot issues” die op ons af komen.

 En dan ga je op zoek naar een evenwichtige oplossing, die zoveel mogelijk opportuniteiten en bedreigingen met elkaar verzoent. TNO geeft een totaal nieuwe kijk op gezondheid en zorg. Het volstaat de 80 pagina’s van “Innoveren voor Gezondheid” te lezen om er kennis mee te maken.

Productiviteitswinst in plaats van kostenbesparing
Als je kosten en baten beter met elkaar gaat afwegen, kom je vanzelf bij “productiviteitsverhoging” uit. Dan stop je met “besparen” en begin je na te denken hoe we met de beschikbare middelen meer kan realiseren. Niet door harder te gaan werken voor minder geld; wel door de beschikbare middelen en manpower slimmer en efficiënter in te schakelen (zie kader: Jos de Blok).

Jos De Blok: ondernemer in de thuiszorg
Dat een spectaculaire productiviteitswinst mogelijk is, wordt bewezen door Buurtzorg Nederland . 500 zelfsturende teams slagen erin aan 50% van de gemiddelde kostprijs meer dan 9/10 klantentevredenheid te scoren. Het geheim: minder management en 'overhead' + beter benutten van het probleemoplossend vermogen en de professionaliteit van de medewerkers.

 

TNO, hoezo?
Voluit heet het de “Nederlandse Organisatie voor Toegepast-Natuurwetenschappelijk Onderzoek”, in 1932 bij wet opgericht om kennis toepasbaar te maken voor bedrijven en overheden. Als publiekrechtelijke organisatie is TNO onafhankelijk van de overheid, de universiteiten en de bedrijfswereld.

De brochure “Innoveren voor Gezondheid” is rijk gestoffeerd met concrete cases, die de beschreven principes illustreren. Voortdurend vind je verwijzingen naar een indrukwekkende referentielijst van toonaangevende publicaties.

Drie voor de prijs van een
Niet verwonderlijk dat TNO al snel uitkomt bij Triple-Aim als eerste pijler van het toekomstig model (zie ook “Triple Aim: het onmogelijke is haalbaar” van 7/11/2013 jl.):

  • Verbetering van de door de patiënt ervaren zorgkwaliteit.
  • Verbetering van de gezondheid en vitaliteit van  een gedefinieerde populatie of specifieke doelgroepen.
  • Vermindering van de kosten per capita (of in ieder geval de beheersing van de kosten).
Het geheim van deze aanpak zit hem in het simultaan werken naar deze drie doelstellingen. Het model gaat niet in tegen het huidige model. Het zet er gewoon drie totaal nieuwe doelstellingen naast. Elke nieuwe doelstelling afzonderlijk en zeker de drie samen zijn fundamenteel verschillend van de zorgmodellen waarin we gewoon zijn te werken. Maar de toegevoegde waarde van Triple Aim voor de individuele patiënt, voor de maatschappij en ten gronde ook voor de zorgverstrekkers is onmiskenbaar.

Hetzelfde, maar anders

Verbetering van de door de patiënt ervaren zorgkwaliteit.
Om de eerste doelstelling te realiseren moet je meteen de patiënt nauwer betrekken bij het zorgproces. Je moet immers meten hoe de zorg door de patiënt ervaren wordt. Meteen kan je hem/haar nauwer bij het productieproces van de zorg zelf. Telemonitoring lonkt al om de hoek...

Verbetering van de gezondheid en vitaliteit van  een gedefinieerde populatie of specifieke doelgroepen.
Voor de tweede doelstelling heb je populatiegegevens nodig. Je kijkt niet langer naar de zorg “patiënt per patiënt”; je kan veel efficiënter werken, wanneer je de zorg richt op het systematisch verbeteren van de outcomes voor gelijksoortige populaties; groepen patiënten met gelijkaardige – vaak nieuwe – behoeften, gestratifieerd op basis van beschikbare en nieuw te verzamelen gegevens.

Vermindering van de kosten per capita (of in ieder geval de beheersing van de kosten).
Financieel praat je ook niet langer van bevriezen of inkrimpen van budgetten (= klassiek besparen), noch van het begrenzen of verminderen van de vergoeding per prestatie. Dat zijn de dingen waar zorgverstrekkers momenteel steevast van tilt slaan. Je vraagt wel om samen na te denken hoe men verspillen kan vermijden, teneinde zoveel mogelijk gezondheid te produceren met het beschikbare budget.

Een brede toepassing van moderne technologieën past perfect in elk van deze drie doelstellingen van Triple Aim, op voorwaarde dat je eerst nagaat in welke mate elke nieuwe technologie bijdraagt tot het realiseren ervan.

Een nieuwe definitie van “Gezondheid”
TNO stelt voor de klassieke definitie van “gezondheid” van de WHO uit 1948 te verlaten (“Volledig fysisch, mentaal en sociaal welzijn”): door de vergrijzing en chronische ziekten zijn zeer grote groepen van de bevolking volgens die definitie permanent en in feite ongeneeslijk “ziek”.

In plaats daarvan stelt men voor zowel gezondheid als ziekte te gaan “managen”. Dan hoef je elk probleem ook niet langer meteen te medicaliseren.

De nieuwe definitie, “Het vermogen van mensen om zich aan te passen en zichzelf te redden”, klinkt minder positief dan ze in feite is.

De patiënt wordt zoveel mogelijk ingeschakeld als actieve partner en is zeker niet het lijdend voorwerp, dat zorg ondergaat. In die nieuwe visie worden patiënten zo zelfredzaam mogelijk gemaakt, via ondersteuning en coaching, eerder dan “verzorging”.

Participatie is het leidmotief. Gezonde levensgewoonten, voeding en beweging, primaire en secundaire preventie, therapietrouw, meer zelfbeschikking en beslissingsrecht bij de behandeling zijn de basisingrediënten.

Moderne technologie – telemonitoring op kop – dicht de afstandskloof tussen de zorgverstrekkers en de patiënten (enerzijds) en de tijdskloof tussen twee consultaties (anderzijds).

Technologische innovatie
Innovaties in de farmaceutische industrie, biotechnologie en medische technologie worden – behoorlijk confronterend – in perspectief geplaatst. (zie figuren).

Indien men naast R&D innovatie ook sociale innovatie in kaart brengt, dan blijkt in de geneesmiddelensector de sociale component veel zwaarder door te wegen dan de R&D component, hoewel alleen de laatste steevast voor het voetlicht wordt gebracht door de innoverende bedrijven.

Toekomstige en nieuwste technologieën
Nanotechnologie, micro-elektronica, advanced materials, komen allemaal aan bod. Voor TNO zijn het echter waardevolle componenten van innovatie, op voorwaarde dat je ze in een breder perspectief integreert en evalueert.

Het verstandig inschakelen van ICT en eHealth, sociale media, zorg op afstand en mHealth zijn immers minstens even innoverend. Maar ze verhogen de productiviteit veel meer dan bvb. een incrementele verbetering van een bestaande farmacologische klasse.

Investeringen in innovatie moeten dus verstandiger worden gespreid over klassieke R&D, maar ook – en vooral – richting sociale innovatie. Denk de volgende jaren bijvoorbeeld eens aan Serious Gaming en Big Data. (Zie kader)

Het "4P" zorgmodel
Naast “Triple Aim” is “4P” de tweede belangrijke pijler van de toekomstvisie van TNO.

Predictief, Persoonlijk, Preventief en Participatief veroorzaken samen een heuse paradigma shift tussen een “oud” en “nieuw” zorgmodel. (zie figuren).

 

Serious Gaming en Big Data
“Maak er een spel van en mensen zullen het spelen”. Verpak informatie in een quiz of start een online community waar patiënten (anoniem) “tegen elkaar uitkomen” bij gewichtsverlies of therapietrouw. Het wordt niet alleen “fun”; ook de therapeutische resultaten worden beter. (Kijk eens naar www.visio.org/wii-spel)

Een Pollen App of een Fijnstof App hebben een manifest positief effect en verminderen exacerbaties bij astma patiënten, niet alleen door hun rechtstreeks preventief effect (plaatsen met slechte luchtkwaliteit vermijden), maar ook door de patiënten actiever te betrekken bij... het managen van hun ziekte. En daar draait het uiteindelijk om.


Persoonlijk en participatief is deze benadering van “personalised medicines”: in een eerste stap zorgen biomarkers voor een selectie van therapie (“stratified medicines”). Dan volgt een verdere “personalisatie” van de therapie via componenten van psychologie, gezond gedrag enz.

In een uitgebreid hoofdstuk schetst TNO de randvoorwaarden, context en mogelijke opbrengsten van de “P4” benadering.

Migreren naar een nieuw zorgparadigma zal niet eenvoudig zijn. De weerstand tegen “change” zal groot zijn, in de zeer gereglementeerde sector, vol van tradities, vaste rollen en in feite eeuwenoude businessmodellen.

Toen ik Rudy Pauwels, in een publiek debat, enkele weken geleden vroeg waarom verandering en echte innovatie zo moeilijk zijn, antwoordde hij: “Omdat ons huidig model nog behoorlijk goed werkt”. Dat is waar. Alleen... Zullen we klaar staan voor verandering wanneer technologische en sociale opportuniteiten zich aandienen om meer gezondheid te produceren? Gaan we ons  snel genoeg kunnen aanpassen, wanneer de bedreigingen die we al lang zien aankomen, echt toeslaan? Nu daarover nadenken kost niets, maar kan straks heel veel opbrengen.

Dirk BROECKX – 21 november 2013

REAGEER

e.denelzen@hdmedi.eu :

Innoveren in de zorg is belangrijk, wat echter meest belangrijke is, kijken naar alle diciplines en vanuit het totaal-beeld kijken waar innovatie / investeringen het meest rendabel zijn.
Soms zijn bepaalde investeringen te doen in een bepaalde sector (vb IVM) wat extra kosten betekent voor de apotheek maar het levert een besparing op voor verpleging en verminderd de ziekenhuis opnames.
Dit sort initiatieven zijn belangrijk, het totale process van gezondheidszorg bekijken en dan acteren en niet vanuit een enkele sector.

 


‹‹Back






Copyright © 2024 Dirk Broeckx – All rights reserved.
Privacy beleid | Sitemap
Webontwikkeling Siteffect