Home What do we offer ? Contact Video

TRAININGS

14/02/2013 - Scrum voor Dummies – Michael Franken

Een aanrader voor al wie vastlopende projecten wil vermijden; voor wie ‘fun’ wil beleven bij het ontwikkelen; voor wie bereid is de teugels wat te vieren om samen met zijn collega’s en medewerkers doelmatig en ‘lean’ concrete objectieven te halen.

In dit boek leer je, stap voor stap, hoe Scrum werkt. Hoewel dit in principe uitgewerkt wordt voor IT projecten, kan je Scrum met een beetje verbeelding perfect aanpassen voor eender welk project.

En laat je niet afschrikken door het ‘—voor Dummies’ concept. Dit (Nederlandstalig) boek leest vlot en is voor ‘smarte’ mensen geschreven.

De Kracht van Scrum (revisited)
Duren projecten en ontwikkelingen soms maanden (of jaaaaren)? Loopt alles stroef, over tijd en over budget? Wil je inspiratie en een concrete aanpak om daar prompt een einde aan te maken ? Zoek je naar een efficiënte, no-nonsens aanpak bij projectmanagement ?

Lees dan ‘Scrum voor Dummies’.

 
 

In januari 2012 stond ‘De Kracht van Scrum’ hier al eens op het menu. Toen werd de hele aanpak uit de doeken gedaan in de vorm van een verhaal. Hoewel een goeie ‘story’ een uitgelezen manier is om nieuwe inzichten te krijgen, miste ik toen toch de overzichtelijke, ‘handboekmatige’ benadering die ‘Scrum for Dummies’ ditmaal wél biedt..

De essentie van Scrum
Ten gronde is Scrum een aanpak waarbij je:

1. een project in feite realiseert op basis van de concrete behoeften en functionaliteiten van de eindgebruikers, zonder vooraf een uitgebreide of gedetailleerde voorstudie te maken. Je beschrijft wel het gewenste resultaat in een reeks “story’s” of “use-cases” die gewoon vertellen hoe of wat precies het eindresultaat van je project moet doen. (Dat kan dus een softwaretoepassing zijn, maar ook eender welk ander project !)

2. vervolgens deel je het hele werk op in korte “sprints”, op zodanige wijze dat je aan het einde van elke sprint een (deel van) werkend eindproduct oplevert. Dat laat je meteen testen door eindgebruikers.

3. de realisatie gebeurt in een klein team (6 à 8 personen), aangestuurd door een “Product Owner”. Die is de link tussen het team en de gebruikers, maar hij/zij krijgt meteen ook de verantwoordelijkheid om het project echt vooruit te laten gaan. Verder is er een “Scrum Master”, die het team praktisch ondersteunt.

4. het team werkt zeer autonoom, maar omdat de sprints zo kort duren, krijgt het ook veel meer feedback van de gebruikers.

5. dit “kort op de bal spelen” zorgt er ook voor dat mogelijke fouten of – zelfs behoorlijk fundamentele -- veranderingen in het project snel kunnen opgespoord en aangepakt worden.

6. het hele proces wordt ondersteund door enkele heldere planning tools (Backlog’s, Definition of Done), omkaderd door vaste, zeer efficiënte overlegmomenten.

Stap voor stap
Het boek loodst je stap voor stap doorheen het hele proces van Scrum. Het legt duidelijk uit wat de rollen zijn van de diverse actoren, welke lijsten en tools je gebruikt, hoe de diverse meetings georganiseerd en geleid kunnen worden.

Via enkele concrete voorbeelden snap je ook makkelijk hoe je het zelf zou kunnen aanpakken. Valkuilen en problemen die je kan tegenkomen, worden duidelijk beschreven en oplossingen worden aangereikt.

Veel meer woorden hoef je aan dit boek eigenlijk niet vuil te maken.

Als je nog nooit gehoord hebt of geproefd hebt van Scrum, probeer het dan eens.

Omdat de ‘overhead’ zo licht is en het proces zo snel loopt, kan je er weinig mee verliezen. In tegendeel: het is de uitgelezen methode om bijvoorbeeld “proof of concept” projecten op het getouw te zetten of om hopeloos vastgeroeste projecten een nieuw elan te geven.

 

Dirk BROECKX – 14 februari 2013 (Valentijn !!!)

Scrum voor Dummies – Michael Franken
© 2013 Pearson Benelux
ISBN 978 90 430 2403 7


‹‹‹Back


Copyright © 2019 Dirk Broeckx – All rights reserved.
Privacy beleid | Sitemap
webdevelopment Siteffect